Zespół

EXECUTIVE CHEF

Artur Moroz

Jest wykształconym i posiadającym ogromne doświadczenie kucharzem i restauratorem. Ukończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (kierunek nauki o żywieniu człowieka i konsumpcji), uzyskując tytuł inżyniera, technika technologii żywienia zbiorowego. W wieku 24 lat został najmłodszym szefem kuchni sieci restauracji Gesslera w Warszawie. Od 2004 roku prowadzi własną restaurację BULAJ w Sopocie, która cieszy się niezmienną popularnością wśród gości (często specjalnie dla wyśmienitej autorskiej kuchni przyjeżdżających do Sopotu). W roku 2015 powstała kolejna restauracja Artura Moroza - KOWALL w Gdańsku, a w kwietniu br. Artur Moroz otwiera Wine Bar Tapas PIKADO w nowej Sali Widowiskowo-Koncetrowej CKK JORDANKI w Toruniu.

W roku 2015 Artur Moroz wraz ze swoimi kucharzami zdobył prestiżowe laury nieoficjalnych mistrzostw Polski profesjonalnych kucharzy „Wine & Food Noble Night”, organizowanych przez Noble Bank: I miejsce za danie główne i II miejsce za przystawkę.

Wybrane osiągnięcia:

  • przygotowanie kolacji z okazji Narodowego Święta Niepodległości Polski w Chicago, współorganizowanej przez Sister City Chicago (2013)
  • przygotowanie kolacji dla korpusu dyplomatycznego, akredytowanego w Polsce, wydawanej przez Prezydenta RP w Pałacu Prezydenckim na ponad 1000 osób z okazji Narodowego Święta Niepodległości (2012 i 2013)
  • reprezentowanie Polski (wraz z Wojciechem Modestem Amaro) na pierwszych Dniach Kuchni Polskiej w Izraelu (2013)
  • wieloletnia współpraca z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w charakterze szefa kulinarnego akcji promującej powrót gęsiny na polskie stoły: „Gęsina na św. Marcina” (2009-2015)
  • promocja polskich polskiej branży mięsnej w charakterze szefa kulinarnego i głównego koordynatora gastronomicznego na międzynarodowych targach spożywczych SIAL Paryż, ANUGA Kolonia, IFE Londyn, TOUR SALON Poznań, GRUNE WOCHE Berlin (2011 - 2015)
  • wyróżnienie dla restauracji BULAJ w przewodniku GALUT&MILLAU (2014)
  • dwukrotne (w latach 2013 i 2014) uzyskanie nagrody “3 widelce” GRAND AWARD POLAND 100 BEST RESTAURANT
  • promocja polskiej kuchni podczas autorskiego przyjęcia dla japońskich gości w Ambasadzie Polskiej w Tokio (2014)
  • przygotowanie i przeprowadzenie autorskich warsztatów kulinarnych „Ambrozja Smaku” oraz uroczystego obiadu dla Korpusu Dyplomatycznego akredytowanego w Polsce w pałacu w Jabłonnie, w ramach akcji promującej polskie potrawy z drobiu (2015)
  • promocja polskiej kuchni w Parlamencie Europejskim w Brukseli (2010 - 2015)
  • promocja polskiej kuchni podczas EXPO 2015 w Mediolanie – przygotowanie tradycyjnych polskich potraw dla oficjalnych gości pawilonu polskiego (2015)
  • wyróżnienie Magazynu Wino za najlepszą kartę win dla restauracji Bulaj (2015).