CORAVIN w restauracji Pikado

Coravin - wino na kieliszki, Toruń

CORAVIN jest to przyrząd, wymyślony przez amerykańskiego inżyniera Grega Lambrechta, służący do degustowania wina bez konieczności otwierania butelki.  Sam mechanizm jest bardzo prosty: Coravin nie usuwa korka z butelki, ale przebija go cienką igłą, dzięki której odciągana jest potrzebna ilość wina. Poprzez wprowadzenie specjalnego, obojętnego gazu ( argonu) jak i temu, że po usunięciu igły korek zachowuje pierwotną  szczelność, mamy pewność, że wino nie ulegnie utlenieniu i możemy do niego wrócić nawet po dłuższym czasie.

Ten wynalazek zrewolucjonizował serwowanie markowych, drogich win w restauracjach, gdyż dotąd wina takie nie były rozlewane na kieliszki – ze względu na swoją cenę. Coravin pozwala – bez uszczerbku dla dalszego przechowywania win z najwyższej półki – serwować praktycznie każde wino nawet w ilości jednego kieliszka, a gościom restauracji daje wielką przyjemność posmakowania najdroższych win od najbardziej renomowanych producentów bez konieczności wydawania pokaźnej kwoty za całą butelkę.  

Zapraszamy do restauracji PIKADO - CKK Jordanki, Al. Solidarności 1-3, Toruń

Zobacz co o CORAVIN mówi Robert Parker w rozmowie z twórcą CORAVIN Gregiem Lambrechtem.